Szeretkezés fogságban című könyvében Esther Perel igen érzékeny pontokra tapint rá, amikor olyan kérdéseket tesz fel, amelyeket magunknak sem merünk megfogalmazni, miközben azt elemezgetjük, miért olyan nehéz biztosnak lennünk a házastársunk szerelmében, és elérni, hogy a hálószobában az idők végezetéig tomboljon a vágy és a szenvedély.

Több mint 20 éves praxisa alatt több száz olyan pár fordult a világhírű párterapeutához, akik arra panaszkodtak, hogy teljes mértékben hiányzik a szenvedély a kapcsolatukból. A legtöbben szeretetteljesnek jellemezték a házasságukat, szexuálisan viszont értékelhetetlennek. Mi az oka ennek?

Leplezetlenül őszinte és eredeti könyvében Perel rávilágít arra, hogy a mai világban minden tekintetben egyenlőségre törekszünk – a szexualitás szabályai azonban nem feltétlenül fedik egymást a civilizált viselkedés elfogadott szabályaival. „Mellőzik a politikai korrektséget”, és hatalmi játszmák, tisztességtelen előnyszerzések, illeteve a köztünk és a párunk közötti tér éltetik. Létezik tartósan izgalmas, játékos, mi több, lírai szex is, de ehhez előbb félre kell tennünk az egyenlőség iránti elvárásainkat a hálószoba falai között.

Miközben a Szeretkezés fogságban rámutat, miért kelti bennünk az otthonosság érzése azt, hogy bebörtönöztek, Perel szemléletmódja a hálószoba dinamikájáról garantáltan felszabadít, megnyugtat, elvarázsol, miközben folyamatosan provokál. Arra invitál, hogy rúgjuk rá az ajtót az erotika és a megszokás világára, és tegyük vissza az „X”-et a szexbe.

More by Esther Perel