Το 3ο βιβλίο της σειράς «Θεολογία στον κόσμο» παρουσιάζει την μεγάλη μορφή του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου και την θεολογική του διδασκαλία. 
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ομιλίες του Χρυσοστόμου είναι αυτή που φέρει την επωνυμία «Περί του διαβόλου». Ο Αγ. Χρυσόστομος απαντά σε διαχρονικά ερωτήματα σχετικά με την σχέση κακού, δαιμόνων, ανθρώπου και Θεού. Ποιός κυβερνά τα πράγματα αυτού του κόσμου; Η απάντηση φαίνεται απλή, ο Θεός. Όμως γιατί τόση δυστυχία και αδικία; Γιατί να πάσχει ο φτωχός και ο δίκαιος ενώ ο πλούσιος και άδικος να ευημερεί; Γιατί να προοδεύουν οι πονηροί άνθρωποι και οι ευσεβείς και τίμιοι να υποφέρουν; Αφού ο Θεός είναι παντοδύναμος και φιλάνθρωπος πως εξηγείται η δύναμη του κακού στον κόσμο. Μήπως οι δαίμονες αποτελούν μια ανεξάρτητη αρχή και με την κακία τους καθορίζουν την εξέλιξη των πραγμάτων, και αν ναι σε ποιό βαθμό; Στις σελίδες αυτής της ομιλίας, ο μεγάλος αυτός πατέρας της εκκλησίας, δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα και παράλληλα εξηγεί το πως η φιλανθρωπία του Θεού συνδυάζεται με την δικαιοσύνη Του.
 
Η Σειρά "Θεολογία στον κόσμο¨ είναι η παρουσίαση σημαντικών πατερικών συγγραμμάτων σε αφηγηματική μορφή, σε απλή γλώσσα και με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε κάποιος να γνωρίσει των περιεχόμενο αυτών των κειμένων δίχως να απαιτείται θεολογική κατάρτιση.

More by Δημήτριος Πορπατωνέλης